Iš anksto sužinokite, ką sužinojome iš sodininkystės ekspertų ir dietologų apie geriausias daugiametes žoleles, kurias galite sodinti savo sode, balkone ar prie virtuvės kriauklės.
Kas yra daugiametės žolelės?
Daugiamečiai vaistažolės – tai augalai, kurie, pasodinti, metai iš metų sugrįžta esant palankioms klimato sąlygoms. Nors vienmetės žolės miršta ir jas reikia persodinti kasmet, o praėjus žiemos mėnesiams, daugiametės žolės ir toliau sugrįš.
„Daugiametės žolelės puikiai tinka jūsų sodui, jei mėgstate gaminti maistą ir norite turėti patikimą tiekimą, kuris kasmet atauga“, – sako Rebecca Sears, Ferry-Morse vyriausioji sodininkystės guru.
Nors kai kurios daugiametės žolės sugrįš tik šiltesnio klimato kraštuose, nesijaudinkite. Šiais laikais yra daugybė novatoriškų sodininkystės sprendimų, kad galėtumėte imituoti reikiamą klimatą patogiai ant saugomos prekystalio ar patalpos palangės.
Žinoma, ne visos daugiametės žolelės yra vienodos. Priklausomai nuo veislės, Sears teigia, kad šviesos ekspozicija ir laistymo reikalavimai skirsis. „Žolėms, tokioms kaip čiobreliai, raudonėliai, mėtos ir rozmarinai, reikia pilnos saulės, o levandoms ir šalavijams puikiai tiks daliniame pavėsyje“, – pavyzdį sako ji ir pažymi, kad sėklų paketuose pateikiamos konkrečios kiekvienos rūšies daugiamečių žolelių instrukcijos. „Vaistažolių laistymo dažnis taip pat priklauso nuo veislės – laiškinius česnakus ir mėtas reikia laistyti vieną ar du kartus per savaitę, tačiau čiobrelius ir rozmarinus drėkinti nereikia tiek daug (pakanka kartą per 10–15 dienų). “
Be priežiūros instrukcijų, Sears teigia, kad į savo sodą įtraukus daugiamečių žolelių, jūsų gaminami patiekalai bus pakeisti. „Man patinka naminės žolelės – džiovintų arba maltų žolelių aromatas [like those that are store-bought] laikui bėgant praranda savo įtampą“, – sako ji. „Maisto gaminimas iš šviežių žolelių suteikia nuostabų aromatą ir švarų, gryną skonį. [Quite simply,] šviežios žolelės pagerina bet kokį valgį.
Be valgomųjų žolelių kvapo, jų skonis ir mityba yra neprilygstami. „Kaip visada sakau savo klientams, žolės yra vienas iš galingiausių antioksidantų šaltinių“, – sako Niujorke įsikūrusi dietologė Jennifer Maeng, MS, RDN. „Žolelės taip pat suteikia maistui daug skonio, todėl, jei bandote sumažinti druskos kiekį, pabandykite gardinti maistą šviežiomis žolelėmis. Laimei, žoleles tikrai lengva auginti, ypač prie saulėtos palangės. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai reguliariai laistyti.
Pasak ekologinio ūkininko, permakultūristo ir Green Valley Gardens įkūrėjo Matthew Williamso, daugiametės žolelės yra kulinarinė dovana, kuri nuolat dovanojama. Daugumą daugiamečių žolelių lengva dauginti, AKA išaugina visiškai naują augalą iš mažo lapelio ar šaknies atkarpos. Įveisę savo žolynų sodą, galėsite auginti begalę naujų augalų, kuriais pasidalinsite su savo artimaisiais.
Pasiruošę auginti savo? Skaitykite toliau, kad sužinotumėte daugiau apie daugiametes žoleles, įskaitant, kurias galite pridėti prie savo sodo. Žemiau esančiame žolelių sąraše yra skanių maisto gaminimo kompanionų, augalų, turinčių holistinių gydomųjų savybių, ir kvapnių variantų, kurie gali praskaidrinti jūsų namus iš vidaus.
17 daugiamečių žolelių, kurios grįžta metai iš metų
1. Petražolės
Nesvarbu, ar dedate jas ant bulvių, ar susmulkinate į salotas, petražolės yra kvapnios. Bet tai dar ne viskas! „Petražolėse yra daug vitamino C ir K”, – sako Maeng. „Jis puikiai tinka ne tik itališkame maiste, bet ir dėti į salotas, gaminti padažus ir papuošti.
Petražolių nauda sveikatai čia nesibaigia. Petražolių lapuose yra flavanolio, vadinamo miricetinu, kuris teigiamai susijęs su krūties ir odos vėžio prevencija ir, kaip manoma, pagerina diabetu sergančių žmonių atsparumą insulinui.
2. Kalendra
Skanūs ant taco, salsos ir ant grūdų dubenėlių, kalendra yra ypač populiari žolė, derinama su meksikietišku maistu. „Kalendra yra puikus vitamino K ir C, taip pat vitamino A šaltinis“, – sako Maengas. „Kalendra taip pat turi daug įvairių tipų antioksidantų, vienas iš jų yra polifenoliai, kurie yra atsakingi už uždegimo mažinimą ir ląstelių pažeidimo prevenciją.”
3. Levandos
Daug streso? Į savo sodą įtraukite šiek tiek levandų. Šios žydinčios žolės kvapas turi aromaterapinių savybių, kurios gali padėti atsipalaiduoti, iš dalies dėka linalolio – terpeno, kurio taip pat yra kanapėse. Levandų eterinis aliejus yra antibakterinis, todėl puikiai gydo spuogus.
Viena mėgstamiausių Williams žolelių, šviežios levandos yra skanios, kai jos dedamos į šviežius kavos tirščius ir žolelių arbatas (ir tikrai šviečia derinant su vietiniu medumi).
4. Mėtų
Galbūt labiausiai atpažįstamas (ir plačiausiai naudojamas) augalas mūsų žolelių sąraše yra mėtos. Puikiai tinka tiek maistui, tiek gėrimams, mėtas galima įvairiai naudoti virtuvėje.
„Mėtos yra vitamino A, taip pat folio rūgšties ir geležies šaltinis“, – sako Maeng. „Ypač mentolis, esantis mėtų arbatoje, gali būti naudingas, kai mėnesinių metu patiria menstruacijų spazmus, nes jis tiesiogiai veikia receptorių, vadinamą trumpalaikiu receptorių potencialu melastatinu-8 (TRPM8).
5. Rozmarinas
Rozmarinas yra neįtikėtinai universalus priešuždegiminis augalas. Jis skanus tiek pikantiškuose, tiek saldžiuose patiekaluose ir gali suteikti gilumo gaminant kokteilius. Jame gausu smegenis stiprinančio antioksidanto apigenino – flavinoido, kuris siejamas su pagerėjusia pažinimo funkcija.
„Rozmarinų aliejuje yra daug antioksidantų, bet dar įdomiau, kad keli nedideli tyrimai parodė, kad rozmarinų aliejus įkvėpus gali pagerinti budrumą be šalutinio poveikio ar komplikacijų“, – priduria Maeng, pažymėdamas, kad rozmarinų aliejus gali padėti pamainos darbuotojams išlikti budriems. „Rozmarinas puikiai dera su mėsos patiekalais, padažais ir užpilais. Jei turite likusių rozmarino šakelių, galite jas užšaldyti arba naudoti kaip oro gaiviklį!
6. Šalavijas
Norėdami gauti žemišką, pikantišką efektą, Sears rekomenduoja į savo sodą įtraukti šalavijų. „Mano mėgstamiausia greita ir paprasta savaitės vakarienė yra grybų ravioliai, sumaišyti rudojo sviesto šalavijų padaže“, – dalijasi ji. „Šis klasikinis Šiaurės Italijos padažas paruošiamas penkias minutes, o šviežias šalavijas, čirškęs svieste, kvepia ir skonis nuostabus. Nepamirškite ant viršaus užtarkuoti šiek tiek Parmigiano Reggiano sūrio!
Be skonio, Maeng sako, kad šalavijas turi daug antioksidantų ir mineralų, tokių kaip magnis, varis ir cinkas. „Rytų medicinoje šalavijų arbata vartojama kosuliui gydyti, nes manoma, kad tai atsikosėjimą skatinanti priemonė“, – priduria ji. „Asmeniškai aš naudoju šalavijus, kad gaminčiau šią kvapnią ir skanią keptą šalavijų salsą verde.
7. Čiobreliai
Nors dauguma žmonių negalvoja apie čiobrelius, kai galvoja apie mėtas (ir jos skonio profilį), Maeng pabrėžia, kad čiobreliai yra daugiametis augalas, priklausantis mėtų šeimai. „Timolis, esantis čiobreliuose, yra žinomas dėl savo antivirusinių, antibakterinių ir priešgrybelinių savybių”, – priduria ji ir pažymi, kad dėl šios priežasties čiobrelių aliejus dažnai naudojamas dantenų uždegimui išvengti. „Man patinka naudoti čiobrelius daugelyje patiekalų, kuriuos gaminu namuose, nuo užpilų iki padažų, tačiau jie ypač gerai dera su jūros gėrybėmis.
Prie to prisideda Searsas, pažymėdamas, kad čiobreliai yra puiki daugiametė žolė marinatams. „Kažką susmulkinu, sumaišau su alyvuogių aliejumi ir druska bei pipirais, tada sumečiu su kubeliais…