5 ingredientų libanietiškos pitos duonos receptas

Ytikriausiai žinote Yumna Jawad kaip Feel Good Foodie, jos asmenybę socialiniuose tinkluose. (Žinote, beprotiškai populiari receptų paskyra, turinti daugiau nei keturis milijonus sekėjų vien „Instagram“ tinkle?) Tačiau apie Jawad, kūrybingą prekės ženklo talentą, galbūt nežinote, kaip jos kultūrinė kilmė paveikė jos aistrą gaminti nuo mažens.

Jawad kilęs iš Libano namų, kur buvo įprasta viską gaminti nuo nulio. Todėl ji mokėjo gaminti skanius patiekalus, stebėdama, kaip mama gamina maistą po skanaus valgio ankstyvame gyvenime. Nuo tada Jawad sukūrė ir su pasauliu pasidalino tūkstančiais receptų, iš kurių daugelis pabrėžia jos kultūros šaknis. Turėjome galimybę susitikti su Jawad, kuri gilinosi į vieną jai artimą ir brangų maistą – libanietišką pitos duoną. Prieš tai gilinsimės į šio maisto svarbą, kaip ji mėgsta jį vartoti kasdien, ir į paprastą receptą, kad galėtumėte jį pasigaminti ir jūs.

jaustis gerai gurmanas yumna jawad
Nuotrauka: Feel Good Foodie

Kaip Jawad kilmė paveikė jos gaminimą

Jawad augo mažame kaimo miestelyje Afrikoje, kol jai buvo maždaug 11 metų. Per tuos metus ji neturėjo daug galimybių pavalgyti už namų ribų (atsimena, kad ten, kur ji gyveno, buvo daugiausia du ar trys restoranai ir tik viena bakalėjos parduotuvė). Tai reiškė, kad jos šeima tikėjosi kasdien gaminti šviežius, naminius patiekalus. Tačiau kai tuometiniame jos gimtajame mieste prasidėjo pilietinis karas, Jawad ir jos šeima persikėlė į JAV, kur jų gaminimo rutina kardinaliai pasikeitė.

Atvykę į naujus namus, Jawad ir jos mama rado lengvesnę prieigą prie ingredientų, skirtų gaminti įvairesnį maistą, nepakenkiant skoniui ar maistinei vertei. „Mes atradome sparčiuosius būdus, kaip vis tiek tiekti kokybiškus namuose gamintus patiekalus, bet tik patogesniu būdu“, – sako Jawad. „Mano mamai nebereikėjo gaminti pomidorų pastos nuo nulio – pagaliau galėjome ją nusipirkti. Stebėdamas, kaip tai daro mano mama, mane tikrai įkvėpė tai, kaip nuostabus maistas vis dar atrodė, skonis ir jaučiamas mano kūne, bet tik su šiais patogumais.

Nuo tada Jawad savo receptų kūrimą sutelkė į naminius patiekalus, kurie leidžia jaustis “taip gerai“ (tai taip tiesa) kartu su jai labiausiai patinkančiais skoniais, kurių daugelis yra susiję su jos libanietišku paveldu ir mamos gaminimu.

gerai jaustis gurmaniškai gamindamas maistą su mama
Nuotrauka: Feel Good Foodie

Pitos duonos svarba Libano virtuvėje

Viena neatsiejama daugelio Jawado namų patiekalų dalis yra libanietiška pita duona. „Yra daug kultūrų, turinčių ikonišką duoną, dėl kurios jos žinomos“, – sako Jawad. Ir, anot jos, tai libaniečiams skirta pita duona. „Tai nėra kaip mėsainio bandelė, kurią žmonės dažniausiai valgo pietums ir vakarienei. Jaučiu, kad pita duona yra kažkas, kas sulipdo visus patiekalus“, – priduria ji.

Jawad pažymi, kad pita duona yra ypač svarbi libanietiško stiliaus pusryčiams. „Pusryčiams dažniausiai valgome pikantiškesnius patiekalus. Pavyzdžiui, mes negaminame blynų ir vaflių. Paprastai valgysime pikantiškus pusryčius, į kuriuos įeina pupelės, kiaušiniai, sūris, daržovės ir, žinoma, pita duona“, – sako Jawad.

Tačiau tai ne vienintelis būdas jai mėgautis pita. Kaip ji minėjo anksčiau, tai puikus vidurdienio užkandis, patiekiamas su alyvuogių aliejumi ir za’atar arba pietų sumuštinis su šviežiais produktais, tokiais kaip mėtos, pomidorai ir agurkai. „Tiesiog atrodo, kad be jo maistas nėra pilnas“, – sako Jawad.

Libano pita duona ant padėklo
Nuotrauka: Feel Good Foodie

Anot Jawado, libanietiška pita duona yra plonesnė ir platesnė (apie 10 colių apimties) nei panašios kitų tautų versijos ir gali būti vartojama karšta, šalta arba kambario temperatūroje. Vienintelė problema? Tai padaryti namuose tikrai sunku be tinkamos įrangos. Taigi Jawad rado būdų, kaip pritaikyti savo receptą, kad galėtų mėgautis panašaus stiliaus pita duona namuose. Geros naujienos mums? Jawad nieko nesaugo. Turime jos mėgstamą pita duonos receptą, kuriam reikalingi tik penki pagrindiniai sandėliuko ingredientai ir gaunama minkšta pagalvės duona, puikiai tinkanti bet kuriuo paros metu.

Tačiau prieš pereidami prie recepto, pateikiame kelis profesionalius patarimus tiesiai iš šaltinio, kaip paruošti pita duoną nuo nulio. Kepdami duoną įsitikinkite, kad orkaitės temperatūra yra labai karšta – kaip įmanoma karšta. Tai padės tešlai išsipūsti kepant ir sukurti ikonišką kišenę primenančią struktūrą. Padaryti per daug tešlos? Nereikia jaudintis. Jawad sako, kad galite užšaldyti tešlos rutuliukus arba pita duoną, kai ji iškeps – bet kuris būdas veikia gerai. Galiausiai ji rekomenduoja derinti pita duoną su dviem jos visų laikų mėgstamiausiais panirimo receptais: Labneh ir autentišku Libano stiliaus humusu. Tobulas užkandis neegzistuoja –.

Libano pita duonos receptas
Nuotrauka: Feel Good Foodie

Libano pita duonos receptas

Išeiga 12 porcijų

Ingridientai
1 1/4 puodelio šilto vandens
2 šaukštai granuliuoto cukraus
2 1/4 šaukštelio greito paruošimo sausų mielių (1 pakelis)
3 puodeliai universalių miltų ir dar daugiau dulkių valymui
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
1 šaukštelis druskos

1. Dideliame dubenyje arba stovenčiame maišytuve su kabliu ištirpinkite cukrų šiltame vandenyje. Pabarstykite mieles ir palikite pastovėti, kol mišinys suputos, maždaug 5 minutes.

2. Įpilkite 1 puodelį miltų, alyvuogių aliejaus, druskos ir išmaišykite mediniu šaukštu. Lėtai suberkite likusius miltus, kol susidarys puri tešla. 10 minučių minkykite maišytuvu, kol tešla susimaišys ir taps vientisa.

3. Tešlą uždenkite drėgnu virtuviniu rankšluosčiu. Leiskite tešlai kilti šiltoje, tamsioje vietoje, kol tešla padidės dvigubai, maždaug 1 valandą.

4. Pramuškite tešlą ir padalykite tešlą į 12 apvalių gabalėlių, atplėšdami dalį tešlos. Rankomis suspauskite šonus ir susukite juos į lygų rutulį, dirbdami uždenkite gabalus drėgnu virtuviniu rankšluosčiu. Leiskite pailsėti 10 minučių.

5. Kočėlu kuo tolygiau iškočiokite tešlą. Tai svarbu norint užtikrinti, kad pita išsipūstų. Iškočiotą pitą perkelkite ant nedidelių, miltais pabarstyto pergamentinio popieriaus kvadratėlių.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 550 °F (arba iki aukščiausios temperatūros), kai kepimo skarda yra orkaitės viduje. Kol orkaitė kaista, leiskite pita gabalėliams pailsėti apie 30 minučių.

7. Iškočiotą pitą apverskite ant įkaitintos kepimo skardos. Kepkite ant apatinės orkaitės grotelės, kol taps švelniai auksinės rudos spalvos ir išsipūs, apie 3–5 minutes. Išėmus iš orkaitės, suvyniokite juos į švarų virtuvinį rankšluostį.

Pitos duona? Patikrinti. Burokėlių humusą į jį pamerkti? Patikrinti: