Bazilikų sėklų nauda sveikatai ir receptų idėjos

YTikriausiai nereikia kitos priežasties, kad į savo racioną įtrauktumėte daugiau sėklų – nuo ​​magnio supakuotų moliūgų sėklų iki galingų chia sėklų, pasižyminčių didele omega-3 doze ir pudingo gaminimo galia. Tačiau viena sėklų veislė, gyvavusi šimtmečius, tik dabar išeina iš sodo prekių parduotuvės ir į sandėlius JAV

Bazilikų sėklos, taip pat žinomos kaip sabja sėklos tūkstančius metų buvo naudojamos Ajurvedos, Afganistano ir kinų medicinoje įvairiems virškinimo simptomams gydyti. Tailando baziliko augalas kilęs iš Indijos, Kinijos ir Vidurinių Rytų. Jis buvo auginamas daugiau nei penkis šimtmečius medicinos ir kulinarijos reikmėms, o į Amerikos kolonijas atkeliavo XVII amžiuje.

Bazilikų sėklų nauda sveikatai

Juose gausu žarnyno privalumų

Kaip ir chia, šios mažos juodos sėklos lengvai sugeria vandenį, todėl yra puiki alternatyva kreminiams pudingams. Ši želianti savybė taip pat gali padėti sulėtinti virškinimą, o tai gali padidinti sotumo jausmą ir „skatinti žarnyno reguliarumą“, sako Keri Gans, RDN, Niujorko mitybos specialistė ir knygos autorė. Tmažų pokyčių dieta.

„Bazilikų sėklos yra geras skaidulų šaltinis, kuris gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir skatinti žarnyno sveikatą”, – sako Gansas. Dviejų valgomųjų šaukštų porcijoje yra 15 iš 25 gramų maistinių skaidulų, Ganso teigimu, moterys turėtų valgyti vidutiniškai kiekvieną dieną (vyrai turėtų suvartoti 30 gramų per dieną).

Baziliko sėklos yra naudingos jūsų kaulams

Sėklų porcijoje taip pat yra 370 miligramų kalcio ir 90 miligramų magnio, „jie abu yra svarbūs mineralai, apsaugantys nuo kaulų retėjimo ir osteoporozės“, – sako Gansas. Taip pat vienoje porcijoje gausite 4,7 miligramo geležies, kuri yra būtina gaminant hemoglobiną – baltymą, esantį raudonuosiuose kraujo kūneliuose ir reikalingą kraujotakai.

Sėklų porcijoje taip pat yra 370 miligramų kalcio ir 90 miligramų magnio, „jie abu yra svarbūs mineralai, apsaugantys nuo kaulų retėjimo ir osteoporozės“ (Keri Gans, RDN).

Jie yra priešuždegiminiai

Kaip ir dauguma valgomųjų sėklų, „bazilikų sėklose taip pat yra daug antioksidantų, tokių kaip polifenoliai, kurie gali padėti palaikyti imuninę sveikatą ir sumažinti tam tikrų vėžio formų riziką“. sako Gansas.

Ir pripildytas širdžiai sveikų riebalų

Palyginti su chia, baziliko sėklose yra šiek tiek daugiau riebalų. Kiekvienoje porcijoje yra šeši gramai (du šaukštai chia sėklų suteikia penkis gramus riebalų). Tačiau Gansas paaiškina, kad „bazilikų sėklose esantys riebalai yra mononesočiųjų, o tai yra sveika širdžiai ir gali padėti sumažinti širdies ligų riziką“.

Bazilikų sėklų kultūrinė reikšmė

Nepaisant tvirtos maistinės naudos, sunku rasti bazilikų sėklų ne specializuotose sveiko maisto parduotuvėse ir gerai aprūpintų Azijos rinkų JAV, su kuria susidūrė Shakira Niazi, ZenBasil įkūrėja, ieškodama gydomojo maisto savo sūnui. Po kelių antibiotikų ciklų ji ieškojo būdo, kaip padėti atstatyti ir sustiprinti jo žarnyno mikrobiomą ir imuninę sistemą. Niazi ieškojo savo afganų paveldo maisto, kuris galėtų padėti.

Niazi, pabėgusi iš Afganistano būdama 12 metų, prisiminė, kaip vaikystėje jos močiutė gamino gėrimus su baziliko sėklomis. Jos močiutė gyrė sėklos galią „palaikyti žarnyną, širdį, protą“. Sėklos taip pat „turėjo vėsinančių savybių, o tai turėjo omenyje priešuždegimines savybes“, – sako Niazi.

Niazi, pabėgusi iš Afganistano būdama 12 metų, prisiminė, kaip vaikystėje jos močiutė gamino gėrimus su baziliko sėklomis. Jos močiutė gyrė sėklos galią „palaikyti žarnyną, širdį, protą“.

„Mano paieška atvedė mane į Medicinos kanonasknyga, kuri aštuonis šimtmečius buvo naudojama kaip medicinos autoritetas ir buvo parašyta mano šeimos kaime“, – sako Niazi. Kanonas bazilikas nurodomas kaip tepalas nuo įvairių medicininių problemų, įskaitant inkstų ir šlapimo pūslės skausmą, galvos skausmą, gastritą ir menstruacijų skausmą.

Kaip paruošti, valgyti ir patiekti baziliko sėklas namuose

Jei esate panašus į 95 procentus amerikiečių, kurie nepatenka į kasdienį maistinių skaidulų poreikį, galbūt norėsite į savo racioną įtraukti šiek tiek baziliko sėklų. Tačiau atkreipkite dėmesį į Ganso įspėjimą, kad „bazilikų sėklų negalima valgyti tol, kol jos nepamirkytos vandenyje“, todėl jos tampa minkštesnės ir lengviau veikia virškinimo sistemą. Skirtingai nuo chia sėklų, kurių skonis yra gana neutralus, gausite subtilų baziliko skonį, nors jį lengvai nustelbia šlakelis klevų sirupo ar vanilės ekstrakto.

Niazi pažymi, kad baziliko sėklos bus visiškai hidratuotos vos per penkias minutes, todėl galite maišyti gėrimą be sudėtingo planavimo, kurio reikalauja chia. Tradiciškai sėklos tiesiog įmaišomos į stiklinę vandens, arbatos ar vaisių sulčių, kad jos būtų drėkinamos ir gaivinamos skaidulomis.

Gėrimas įgauna tirštesnę, šiek tiek želatininę konsistenciją, prie kurios reikia priprasti, tačiau jis ne taip skiriasi nuo tapijokos perlų burbulinėje arbatoje ir yra gana malonus, jei gėrimus mėgaujatės šiek tiek kramtymu ir aštrumu. Sėklas taip pat galite įtraukti į kepimo receptus, karštą košę ar avižinius dribsnius, kaip kiaušinių pakaitalą, arba naudoti jas bet kur, kur naudojate chia sėklas.