WVisi gali pagalvoti apie tą *vieną* draugą, kuris yra visiškai apsėstas maisto ir turi „Instagram“ kanalą, kurį daugiausia sudaro nuotraukos su skaniais patiekalais, kuriuos jie gamino per daugelį metų. O, tai aš? Sveiki.
Kai kurie mano kolegos, mėgstantys maistą, turi įgimtą gebėjimą atidaryti sandėliuką ir per kelias minutes išplakti nuostabų patiekalą. Dar įspūdingiau, kai jie paima švelniausius ingredientus ir paverčia juos restorano vertais puikiais malonumais tiesiai prieš mūsų akis.
Davidas Lee, legendinio augalinio restorano PLANTA, esančio Toronte, Pietų Floridoje, Niujorke ir Bethesda, įkūrėjas ir vykdomasis šefas, yra profesionalas, gaminantis paprastus dieviško skonio veganiškus patiekalus. Ir mums pasisekė, jis turi daugybę patarimų ir gudrybių – pradedant prieskoniais ir tiekimu, kurių sudedamųjų dalių pakaitalų reikia praleisti – kad jūsų naminiai augaliniai patiekalai būtų tokie pat skanūs (na, beveik taip pat), kaip ir tie, kuriuos valgote. tikras veganų restoranas. Čia Lee dalijasi restorano verto veganiško maisto gaminimo namuose paslaptimis.
5 būdai, kaip suteikti daugiau skonio savo veganiškam gaminimui, pasak augalinio šefo
1. Nepasikliaukite „mėsos“ pakaitalais
Lee pabrėžia, kad gamindamas veganiškus patiekalus jis nemėgsta pasikliauti alternatyviais mėsos pakaitalais. „Mano pageidaujamas būdas yra gaminti maistą su šviežiomis daržovėmis ir neperdirbtu maistu“, – sako jis. Nors šios augalinės kilmės alternatyvos puikiai tinka gyvūninės kilmės maisto skoniui ir tekstūrai imituoti tiems, kurie valgo mėsos elementą, kai kurie iš jų gali būti labai perdirbti ir netgi neturi maistinės vertės, įskaitant pakankamai baltymų ir natrio perteklių. arba sočiųjų riebalų. Jei nuspręsite juos vartoti, viskas gerai! Tiesiog nepamirškite perskaityti mitybos etiketės, kad sužinotumėte, ką iš tikrųjų gaunate.
2. Virkite su sezoniniais ingredientais
Kad namuose būtų galima gaminti restorano tinkamus augalinius patiekalus, Lee sako, kad kai tik įmanoma, būtina gaminti iš sezoninių šviežių ingredientų. „Aplankykite savo specializuotus bakalėjos ir ūkininkų turgus, kad surastumėte unikaliausių sezoninių ir vietinių ingredientų. Tai taip pat padės jūsų mąstymo procesui“, – sako jis.
Kai sutelkiate dėmesį į sezono ir vietinių patiekalų patiekimą, jūsų patiekalai, ypač tie, kuriuose akcentuojamas šviežias maistas, pavyzdžiui, daržovės, žolelės, vaisiai, net kiaušiniai ir žuvis, bus natūraliai skanesni, nes ingredientai yra aukščiausio lygio. Be to, registruoti dietologai teigia, kad valgant maistą, kuris yra sezono metu, gali būti pridėta maistinė vertė. „Vaisiai ir daržovės dažniausiai būna daugiausia maistinių medžiagų iš karto po derliaus nuėmimo, kai jie pasiekia maksimalų sunokimą, todėl sezoniniai produktai yra geresni“, – sakė Sara Riehm, RD, registruota Orlando Health dietologė. anksčiau bendrintas su Well+Good.
Jei planuojate priimti svečius veganiškam maistui, Lee taip pat siūlo pagalvoti apie savo vakarienės temą, kad galėtumėte sudaryti vientisą meniu, kuriame išryškintų sezoninius ingredientus, atitinkančius žiemos, pavasario, vasaros ar rudens atmosferą.
3. Būkite kūrybingi su savo virtuvės reikmenimis
Šefas Lee siūlo nuvalyti dulkes nuo greitpuodžio ir nušluostyti kepsninę, kad paįvairintumėte mėgstamų augalinės kilmės ingredientų gaminimo būdą. Užuot naudoję tik savo mylimą ketaus gaminimą kiekvienam patiekalo komponentui (mes taip pat esame kalti), jis sako, kad kiti maisto ruošimo prietaisai gali padėti atgaivinti daugiau skonių.
Kepdamas ant grotelių, Lee naudoja anglį, kad paprastoms daržovėms pridėtų tonų dūmų ir sudeginimo. Kitas jo įtaisas yra greitpuodis, kuris, jo teigimu, yra nepakartojamas jo virtuvės herojus. „Slėginė viryklė yra labiausiai mažai naudojama virtuvės įranga, ypač gaminant augalinį maistą“, – sako jis. Instant Pot, atėjo laikas sužibėti.
4. Pridėkite umami elementą
Lee sako, kad viena iš jo paslapčių kuriant tobulai subalansuotą augalinių patiekalų skonį yra pridėti daug umami – vieno iš penkių pagrindinių skonių, paprastai žinomų kaip pikantiškas. Kad pasiektų gerai subalansuotą skonį, pripildytą umami, Lee daugiausia dėmesio skiria keturiems pagrindiniams komponentams: saldus, rūgštus, sūrus ir kartaus. Jis tai pasiekia naudodamas tokius ingredientus kaip antioksidantų turintis alyvuogių aliejus, kuris suteikia patiekalui gilumo ir yra puikus garnyras, kurį galima apšlakstyti ant makaronų, sriubos ar salotų. Taip pat yra žarnynui naudingo miso, kuris prideda sūrumo ir umami ir gali būti naudojamas su įvairiais gaminimo būdais, įskaitant troškinimą, sriubų ruošimą ir daržovių marinavimą ant grotelių.
5. Žaiskite su savo patiekalo tekstūromis
Kad patiekalas nenukristų, Lee rekomenduoja suvilioti savo skonio receptorius skirtingais ingredientais, kurių tekstūra skiriasi, o tai suteiks patiekalui sudėtingumo. „Galite sukurti puikias tekstūras naudodami skirtingus gaminimo būdus, tokius kaip kepimas ore, virimas, troškinimas ir dehidratacija“, – sako jis.
Lee kaip puikų pavyzdį vadina savo keturių ingredientų grybų carpaccio receptą. Kad jis būtų pagamintas, jis plonai supjausto umami turtingus grybus, kad gautųsi apie 10–15 vienetų, ir marinuoja juos ponzu padaže – japoniškame citrusinio, vinaigretės skonio pagarde. Tada jis prideda kubeliais pjaustytų askaloninių česnakų, kurie suteikia saldaus aštrumo ir traškumo. Kad patiektų, Lee gražiai iškloja grybą ant plokščios lėkštės ar dubens krašto, apšlaksto ponzu ir sezamo aliejumi ir pabarsto smulkintais askaloniniais česnakais – traškiais, pikantiškais ir gaiviais. Patikrinkite, patikrinkite ir patikrinkite.
Paskutinė smulkmena Lee mus nuramina, kad jei jus gąsdina visas procesas arba imate pirmą šuolį gaminant naminį veganišką maistą, visada galite pasikliauti savo bendraamžių parama. „Pagalvokite apie restorano patiekalą, kurį bandote pakartoti, ir išsiaiškinkite, kokios daržovės yra puikūs pakaitalai“, – sako jis. Nustebsite, kaip lengva kai kuriuos vaikystės mėgstamiausius patiekalus paversti veganams tinkančiais receptais, naudojant skanų ir maistingą augalinės kilmės maistą.
Galvojate apie desertą? Tas pats. Išbandykite šį paprastą veganiško sūrio pyrago receptą, kad patenkintumėte savo smaližius: