Vis dėlto, remdamiesi moksliniais įrodymais, sužinojome, kad tam tikri mitybos planai buvo susiję su ilgesne gyvenimo trukme, ir jie visi turi vieną bendrą bruožą: augalai ir daugybė jų.
Daugelis ilgaamžiškumo ir mitybos ekspertų ne kartą atkreipė dėmesį į teigiamus rezultatus valgant mažiau gyvūninės kilmės produktų. Ir nors ilgiausiai gyvenančių planetos žmonių mityba labai priklauso nuo augalinio maisto, tai tikrai nereiškia, kad kiekvienas, besidomintis sveiku senėjimu, turėtų visiškai vengti mėsos, pieno produktų ir panašiai. Greičiau viskas apie pusiausvyrą.
Daugiau apie šio masinio tyrimo išvadas ir kodėl turėtumėte įtraukti daugiau augalų į savo kasdienybę, kad išnaudotumėte jų ilgaamžiškumą didinančią naudą tokiu būdu, kuris jums labiausiai tinka.
Tyrimai rodo ryšį tarp valgymo daugiau augalų ir ilgaamžiškumo
Neseniai atliktas tyrimas Jama intern med siekė nustatyti ryšį tarp mitybos modelių, rekomenduojamų 2015–2020 m. amerikiečių mitybos gairėse. Eksperimentas, kuriame dalyvavo beveik 120 000 asmenų (75 230 moterų ir 44 085 vyrai), apžvelgė dalyvių valgymo įpročius per tris dešimtmečius. Išvados parodė, kad tie, kurie laikėsi keturių pagrindinių „sveikos“ mitybos modelių, buvo susiję su mažesne mirties rizika. Jų išvados taip pat buvo nuoseklios tarp skirtingų rasinių ir etninių grupių.
Tai buvo keturi analizuoti „sveikos“ mitybos planai: sveikos mitybos indeksas 2015 (HEI-2015), alternatyvios Viduržemio jūros regiono dietos (aMED) balas, sveikos augalinės mitybos indeksas (hPDI) ir alternatyvios sveikos mitybos indeksas (AHEI).
Pasigilinkime į kiekvieną konkrečiai. Remiantis USDA, sveikos mitybos indeksas (HEI) yra mitybos kokybės matas, naudojamas įvertinti, ar maisto produktų rinkinys atitinka pagrindines rekomendacijas, pateiktas amerikiečių mitybos gairėse. Aukštoji mokykla naudoja balų sistemą maisto produktų rinkiniui įvertinti. Balai svyruoja nuo nulio iki 100, o 100 balų rodo, kad maisto produktų rinkinys atitinka pagrindines mitybos rekomendacijas iš Dietos gairių. Pirmoje vietoje yra vaisiai, daržovės, nesmulkinti grūdai, pieno produktai, bendrieji baltymai (pvz., liesa mėsa, paukštiena ir kiaušiniai), jūros gėrybės, augaliniai baltymai (pvz., riešutai, sėklos ar soja) ir riebalų rūgštys. Tuo tarpu rafinuotų grūdų, natrio, pridėto cukraus ir sočiųjų riebalų reikia vartoti saikingai.
Be to, alternatyvios Viduržemio jūros dietos (aMED) balas yra Viduržemio jūros dietos pritaikymas, pagal kurį vaisiai ir riešutai suskirstomi į dvi grupes, pašalinami pieno produktai, įtraukiami tik nesmulkinti grūdai, tik raudona ir perdirbta mėsa ir naudojamas tas pats alkoholio diapazonas vyrams ir vyrams. moterys.
Sveikos augalinės dietos indeksas (hPDI) matuoja maistinių medžiagų tankį augalinės kilmės maisto produktų kategorijoje – pagrindiniai maisto produktai yra vaisiai, daržovės, sveiki grūdai, riešutai, ankštiniai augalai, arbata ir kava. Augaliniai maisto produktai, tokie kaip rafinuoti grūdai ir daug cukraus turintys maisto produktai, taip pat gyvulinės kilmės maisto produktai, yra žemi.
Galiausiai, alternatyvus sveikos mitybos indeksas (AHEI) priskiria maisto produktams ir maistinėms medžiagoms, kurios numato lėtines ligas. (Taigi tas, kuris kasdien nevartoja daržovių, gautų nulį, o tas, kuris valgo penkias ar daugiau porcijų per dieną, uždirbtų 10.) Taigi tyrimas, atliktas su 71 495 moterimis ir 41 029 vyrais, parodė, kad tie, kurių mitybos pasirinkimas buvo didesnis AHEI skalė turėjo 19 proc. mažesnę lėtinių ligų riziką, įskaitant 31 proc. mažesnę koronarinės širdies ligos riziką ir 33 proc. mažesnę 2 tipo diabeto riziką, palyginti su žmonėmis, kurių AHEI balai žemi.
Pagrindiniai šio tyrimo dalykai
TL; DR? Nors visi keturi tyrimai skiriasi, visi pabrėžia augalinio maisto, pavyzdžiui, grūdų, vaisių, daržovių, riešutų ir ankštinių augalų, vartojimo svarbą. Be to, duomenys parodė, kad tie, kurie laikėsi vieno ar daugiau iš keturių mitybos planų, tyrimo metu buvo mažiau linkę mirti dėl širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio ar kvėpavimo takų ligų, palyginti su tais, kurie nesilaikė nė vieno iš keturių mitybos planų arba tai darydavo rečiau.
TL; DR? Nors visi keturi tyrimai skiriasi, visuose pabrėžiama augalinio maisto, pavyzdžiui, neskaldytų grūdų, vaisių, daržovių, riešutų ir ankštinių augalų, vartojimo svarba.
Tai rodo, kad a derinys Įvairių mitybos įpročių laikymasis yra toks pat veiksmingas, jei ne geresnis jūsų ilgalaikei sveikatai, nei tiesiog nuolatinis vienos ribojančios dietos laikymasis. Taip pat verta paminėti, kad tyrimo mokslininkai skatina žmones sutelkti dėmesį į valgymo rutiną ir planuoti, kurio jiems lengviausia laikytis, kad atitiktų jų mitybos poreikius ir maisto pasirinkimą.
Tai dar kartą pakartoja, kaip svarbu daryti tai, kas jums geriausia, ypač kai kalbama apie jūsų santykius su maistu.
Registruotas dietologas gilinasi į Viduržemio jūros dietos naudą: