TTai, kad krapai yra daugelio virėjų mėgstama „slapto ingrediento“ žolė, turėtų būti mažai nustebinti. Tai ryškios, žolinės ir šiek tiek žolės natos (a labai geras būdas) suteikia gaivaus skonio net ir paprasčiausiems patiekalams. Sveiki, marinuoti krapai.
Bet neskaitant patiekalo paėmimo nuo nulio iki 60 tik su vienu „Bam!” kukli žolė garsėja dėl įspūdingos naudos sveikatai. Tuo tikslu mes pasivijome Lauren Manaker, MS, RDN, LD, CLEC, CPT, registruotą dietologę Čarlstone – ji su mumis pasidalijo daugybe krapų privalumų – nuo uždegimą slopinančių privalumų ir pagrindinių vitaminų iki padedančių sumažinti dujų susidarymą (balas). ). Pliusas: kas neturėtų vartoti krapų, krapų poveikis jūsų žarnynui ir dar daugiau nuostabių priežasčių, kodėl ši žolė yra tokia didelė.
Kokia krapų vartojimo nauda?
Anot Manaker, krapų vartojimas gali suteikti kelių būtinų maistinių medžiagų. „Krapai yra natūralus tam tikrų mikroelementų, įskaitant vitaminą C, manganą, folio rūgštį ir geležį, šaltinis“, – sako Manakeris. Be to, ji pažymi, kad krapai turi priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių, kai vartojami pakankamais kiekiais, o tai ypač padeda stiprinti odos sveikatą. „Taip pat įrodyta, kad krapuose yra maistinių medžiagų, kurios palaiko odos sveikatą, pavyzdžiui, vitaminų A ir C”, – sako ji.
Kitas didelis privalumas? Manaker sako, kad krapai yra puikus būdas suteikti patiekalui skonio sluoksnių nesiekiant druskos purtyklės. „Per daug natrio gali pakenkti inkstams tiems, kurie serga inkstų ligomis. Krapų naudojimas gali padėti žmonėms apriboti natrio suvartojimą ir galiausiai padėti palaikyti inkstų sveikatą“, – sako Manakeris. „Krapai taip pat gali padėti žmonėms suvartoti mažiau natrio, jei jie turi aukštą kraujospūdį, nes taip pat apriboja natrio suvartojimą.”
Ar krapai naudingi žarnynui?
Kadangi žarnyno sveikata daugeliui rūpi, paklausėme „Manaker“ apie galimą šios žolės vartojimo naudą virškinimui gerinti. Ji pasidalijo, kad tyrimai rodo, kad krapai gali padėti sumažinti dujų perteklių. Tuo tarpu kiti tyrimai rodo, kad krapų sėklos gali būti naudingos gydant virškinimo sutrikimus.
Vis dėlto Manaker mano, kad dauguma žmonių reguliariai nevalgo pakankamai krapų, kad iš tikrųjų gautų naudą žarnyno sveikatai. Iš esmės krapai papildų pavidalu gali būti geras alternatyvus šaltinis, nors žmonės turėtų pasitarti su medicinos specialistu prieš įtraukdami juos į savo mitybą.
Kas neturėtų valgyti krapų lapų?
Nors jums gali kilti pagunda kuo greičiau kiekvieną patiekalą pradėti puošti krapų ryšuliu – ir turėtumėte – keli greiti priedai žmonėms, kurie gali būti jautrūs šiai žolei. Pradedantiesiems, kaip ir daugelis kitų maisto produktų, gali pasireikšti alerginė reakcija į ingredientą. „Kapams galite būti alergiški kaip ir bet kuriam kitam augalui ir žolelei. Jei esate alergiškas, žinoma, venkite vartoti krapų“, – sako Manaker.
Vis dėlto, jei nesate tikri, ar esate alergiškas ingredientui, registruotas dietologas teigia, kad yra ryšys tarp alergijos krapams ir kitam maisto produktui, kuris gali padėti prieš pasineriant į (galimai pavojingą) bandymų ir klaidų eksperimentą. „Keista, bet žmonės, alergiški morkoms, taip pat gali būti alergiški krapams“, – sako ji. Ji sako, kad taip yra todėl, kad abu ingredientai kilę iš petražolių ir morkų šeimos (dar žinomas kaip Apiaceae). Toje pačioje grupėje rasite ir kitų populiarių pagrindinių produktų, tokių kaip pastarnokai, petražolės (daugiamečiai augalai), pankoliai, kmynai, salierai ir kalendra.
Jei kyla abejonių, Manaker pabrėžia, kad turėtumėte pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu, ar krapai (ir kiti iš krapų pagaminti produktai ar papildai) jums tinka, ar ne. „Kaip ir vartojant bet kokį maistą, pasitarkite su gydytoju, prieš pradėdami vartoti kaip žolelių priedą arba naudodami jį ant odos, ypač nėščioms, žindančioms ir turinčioms jautrią odą. Jei vartojate receptinius vaistus, turėtumėte žinoti, kad reguliariai vartojant krapus kartu su tabletėmis galima sąveika“, – sako Manakeris.
Kuo naudinga krapų arbata?
Jei jums įdomu: ar galite išvirti krapus ir gerti? Atsakymas yra taip, tikrai. Tačiau „Manaker“ perspėja, kad ne visiems patiks skonis, ypač jos nuomone. „Nerekomenduočiau gerti šios kaip arbatos, nes ji turi neįtikėtinai stiprų skonį ir tiesiog neįsivaizduoju, kad ji būtų skani“, – sako ji. Geresnis (paragaus) variantas? Manaker sako, kad tai būtų paprasta ir naudokite jį kaip garnyrą. „Naudokite kaip ir kitus prieskonius ar garnyrą. Galite dėti į bulvių salotas, smulkiai pjaustę, arba galite pasigaminti naminių marinuotų krapų agurkėlių“, – sako Manaker.
„Naudokite kaip ir kitus prieskonius ar garnyrą. Galite dėti į bulvių salotas, smulkiai pjaustę, arba galite pasigaminti naminių marinuotų krapų agurkų“, – sako Manaker.
Ir nors lapuoti krapų lapeliai yra tai, ką paprastai rasite daugelyje receptų, Manaker pažymi, kad krapų sėklos taip pat yra puiki kvapioji medžiaga. „Kita vertus, krapų sėklos yra iš to paties augalo, jos yra daug aštresnio skonio ir puikiai tinka marinuoti”, – sako ji. Savaime suprantama, kad jie taip pat turi naudos sveikatai. „Krapų sėklos yra to paties augalo dalis ir turi panašią naudą sveikatai, įskaitant galimą naudą žarnyno ir kaulų sveikatai. Sėklose taip pat yra maistinių medžiagų ir antioksidantų“, – sako Manakeris. Taigi, jei manote, kad beveik neįmanoma išlaikyti žolelių šviežių, krapų sėklos gali būti geriausias pasirinkimas.
Ar krapuose daug estrogenų?
Vienu žodžiu: ne. Kai kurie žmonės galbūt girdėjo, kad krapuose yra estrogeno, o tai nėra visiškai tikslu. Taigi, „Manaker“ gilinasi į temą, išskirdamas keletą svarbių skirtumų. „Panašiai į tai, ką siūlo sojos, krapai turi fitoestrogenų arba augalų junginių, kurie yra panašūs į estrogenus ir gali veikti organizme taip pat, kaip estrogenai“, – sako Manakeris. Kai kurie tyrimai rodo, kad fitoestrogenai gali padėti sumažinti osteoporozės, širdies ligų, krūties vėžio ir menopauzės simptomų rizika. Nors šia tema reikia daugiau tyrimų, sveikatos ekspertai sutinka: daugumai gyventojų krapus saugu vartoti be rūpesčių.
Pasak žolininkės, atraskite geriausias žoleles ir prieskonius nuo streso ir nerimo: