YGalbūt to nesuvokiate pagal tai, kaip valgo vidutinis amerikietis, tačiau Viduržemio jūros dieta buvo įprasta nuo šeštojo dešimtmečio. Ilgai reklamuojamas širdies sveikata, praėjo dešimtmečiai nuo tada, kai šis mitybos būdas pirmą kartą atkreipė tyrėjų dėmesį, kurie pastebėjo, kad Viduržemio jūros baseine gyvenantys žmonės rečiau sirgo širdies ligomis ir gyveno ilgiau nei žmonės JAV.
Remdamiesi naujais naujais tyrimais, sužinome, kad Viduržemio jūros regiono dietos mėgėjai taip pat gali rečiau sirgti migrena. Migrenos sukeltas skausmas, tvinkčiojimas ir pykinimas gali būti nuo lengvo iki sielą gniuždančio. Skirtingi veiksniai yra skirtingi, tačiau daugeliui atrodo, kad maistas vaidina svarbų vaidmenį.
2023 m. paskelbtas tyrimas Mitybos neuromokslas nustatė, kad Viduržemio jūros dietos laikymasis sumažino migrenos galvos skausmų dažnį, intensyvumą ir trukmę. Jei susigundote pradėti kaupti lašišą, daržoves, aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų ir viso grūdo maistą, skaitykite toliau, kad sužinotumėte, koks yra ryšys ir kodėl toks valgymo būdas gali būti naudingas.
Kas yra Viduržemio jūros dieta?
Viduržemio jūros dietos šalininkai ją labiau lygina su gyvenimo būdu, o ne su mitybos planu. Tai lengva sekti ir nereikia skaičiuoti kalorijų, angliavandenių ar visiško susilaikymo nuo bet kokio maisto. Kol kas viskas gerai.
Tai yra Viduržemio jūros dietos pagrindai, kuriuos išdėstė Tarptautinė informacijos apie maistą taryba:
- Daržovės, vaisiai, nesmulkinti grūdai ir aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus valgomi daugumoje patiekalų
- Riešutai, sėklos ir neriebūs pieno produktai valgomi kasdien, bet ne kiekvieno valgio metu
- Kelis kartus per savaitę valgoma žuvis, jūros gėrybės, paukštiena, kiaušiniai, ankštiniai augalai ir bulvės
- Saldūs maisto produktai ir gėrimai, perdirbta mėsa ir raudona mėsa valgomi saikingai
Norėdami gauti didžiausią naudą, šio mitybos plano šalininkai pabrėžia būtinybę kasdien gauti fizinio aktyvumo ir atsipalaidavimo dozes. Abu mažina stresą, dažną migrenos priežastį.
Kaip Viduržemio jūros dieta padeda sergant migrena?
Naujajame migrenos tyrime buvo išanalizuoti 262 migrena sergančių pacientų nuo 20 iki 50 metų mitybos įpročiai. Tyrėjai naudojo maisto dažnumo klausimyną, kad nustatytų, ką žmonės valgo.
„Tie, kurie tvirčiausiai laikosi Viduržemio jūros regiono dietos, turėjo geriausius balus dėl mažesnio galvos skausmo dažnio, sunkumo ir trukmės. Jie suvartojo daug daugiau daržovių, vaisių, ankštinių augalų, žuvies, nesmulkintų grūdų, riešutų, gerųjų riebalų, maistinių skaidulų ir magnio, palyginti su žemiausios kategorijos vartotojais“, – sako Niujorko universiteto kognityvinės neurologijos direktorius Shae Datta. Langone ligoninė, Long Ailendas.
Šie maisto produktai akivaizdžiai naudingi širdies sveikatai. Bet kaip jie padeda nuo migrenos?
Pasak Seano Ormondo, MD, Fynikso Atlas Pain Specialists anesteziologijos ir intervencinio skausmo valdymo gydytojo, sertifikuoto dvigubai, veikia keli mechanizmai. „Viduržemio jūros dietoje gausu priešuždegiminių maisto produktų, kuriuose yra antioksidantų, vitaminų, mineralų ir omega-3 riebalų rūgščių. Kadangi neurogeninis uždegimas buvo susijęs su migrenos galvos skausmais, priešuždegiminė dieta gali padėti sumažinti migrenos dažnį ir sunkumą“, – sako jis.
Dr. Ormondas taip pat pažymi, kad didelis antioksidantų kiekis Viduržemio jūros dietoje padeda sumažinti oksidacinį stresą, kuris buvo susijęs su migrenos patofiziologija.
Be to, jis pabrėžia, kad toks mitybos būdas gali pagerinti ir kraujagyslių veiklą. Migrenos skausmą iš dalies gali sukelti smegenų ląstelės, kurios išskiria chemines medžiagas, kurios susiaurina kraujagysles ir sukelia skausmą. Alyvuogių aliejuje, riešutuose ir žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, esantys sveiki riebalai gali sumažinti šį poveikį. Taip pat gali padėti valgyti mažiau cukraus, kuris yra įprastas migrenos veiksnys.
O dar magnio, kurio gausu žaliose lapinėse daržovėse, ankštinėse daržovėse, riešutuose, sėklose ir nesmulkintuose grūduose. Datta dažnai rekomenduoja šį priedą savo pacientams, kenčiantiems nuo migrenos skausmo. Ji paaiškina, kad magnis veikia blokuodamas N-metil-D-aspartato (NMDA) receptorius – pagrindinius sužadinimo neurotransmiterius, randamus žmogaus smegenyse. Magnis taip pat gali atpalaiduoti kraujagysles ir palengvinti kraujagyslių spazmus. Visi šie mechanizmai gali atlikti lemiamą vaidmenį užkertant kelią migrenai.
Tiek daktaras Datta, tiek daktaras Ormondas pabrėžia, kad nesveiko maisto pašalinimas yra toks pat svarbus siekiant palengvinti migreną, kaip ir sveikas maistas. Nors tyrime nenurodyta, kokių maisto produktų dalyviai praleido, daktaras Datta teigia, kad galima daryti prielaidą, kad taip sveikos mitybos įpročiai asmenys taip pat vartojo mažiausiai žinomų migreną sukeliančių veiksnių, įskaitant perdirbtą mėsą, dešrainius, kumpį, riebų maistą ir keptas maistas.
Susigundėte išbandyti?
Kalbant apie sveikatą, Viduržemio jūros dieta tikrai neturi minusų. Jis nuolat gauna aukštus balus už žarnyno, smegenų, širdies sveikatos ir kt. Jei sergate migrena ar net senais galvos skausmais, šį dietinį mitybos planą tikrai verta išbandyti. Taip pat gera mintis susirašyti simptomus, kad galėtumėte geriau nustatyti provokuojančius veiksnius – nuo oro iki maisto. Nepamirškite ir kitų būtinų dalykų, kurių reikia norint palengvinti migreną: pakankamai miegoti, švelniai rūpintis savimi ir mankštintis.