5 deserto privalumai, kurių nenorite praleisti

WKai žmonės sužino, kad esu registruotas dietologas, jie automatiškai mano, kad turiu maitintis labai konkrečiai. Jie mano, kad neturiu mėgautis naujausiomis dietos kultūros maistinėmis medžiagomis, būtent angliavandeniais, ir tikrai ne kažkuo saldžiu, minkštu ir lipniu (kaip aš mėgstu savo šokoladinius sausainius). Bet aš esu didelis deserto ir kitokio maisto, kuris teikia džiaugsmą, naudos šalininkas.

Taigi man patinka nuostaba jų veiduose, kai dalinuosi, kad valgau viską, įskaitant daug angliavandenių (juk tai mūsų organizmo pageidaujamas degalų šaltinis) ir reguliarų desertą. Tiesą sakant, aš rekomenduoju savo klientams ir kitiems daryti tą patį. Štai kodėl.

Visiškas leidimas valgyti visus maisto produktus, įskaitant desertus, padeda mums atgauti jėgas iš mitybos kultūros ir užmegzti labiau pasitikinčius santykius su savo kūnu ir savimi.

Dietos kultūra yra slegianti sistema, kuri nori išlaikyti mus mažus ir visais atžvilgiais atskirtus. Pagalvokite, kiek vietos būtų prasmingesniems pokalbiams, idėjoms ir pastangoms, jei niekas nesirūpintų savo kūno dydžiu ar griežtomis mitybos taisyklėmis. Taigi, vienas iš būdų atgauti jėgas ir prisijungti prie savęs yra leisti valgyti visus maisto produktus, įskaitant desertus (išskyrus tuos atvejus, kai esate alergiškas tam tikram ingredientui arba tikrai kažko nemėgstate).

„Dietos kultūra verčia kaltinti save, kad mėgaujatės paprastu gyvenimo malonumu; prarandate pasitikėjimą savo maisto pasirinkimu ir tuo, ką galėtumėte ir turėtumėte valgyti“, – sako dietologė Patricia Kolesa, MS, RDN. „Suteikę sau leidimą mėgautis visais maisto produktais, galite būti atidesni ir lankstesni renkantis maistą.

Jei laikomės išorinių jėgų nustatytų mitybos taisyklių, pvz., mitybos planų, maisto produktų sąrašų ar „gyvenimo būdo“ planų (dar žinomo kaip užmaskuotos dietos), negirdime savo kūno poreikių, užuominų ir nurodymų. Dažnai mes jaučiamės priklausomi nuo saldumynų arba persistengiame su jais, jei nuolat jų neribojame.

Kai kurie mano klientai įsivaizduoja, kad gavę visišką leidimą jaučiasi nevaldantys desertų, ir dažnai būna „medaus mėnesio laikotarpis“, kai turi daugiau desertų. Tačiau, kai naujovė išnyksta, jie gali pasitikėti savo kūnu ir klausytis jo, o tada pasimėgauti ramia, santykine maistingo ir linksmo maisto, pavyzdžiui, desertų, pusiausvyra.

„Suteikdami sau leidimą valgyti desertą, suvalgote jį ir eini toliau, žinodami, kad jis bus ten, kai vėl jo užsinorėsite“, – sako Kolesa.

Deserto nevalgymas gali sukelti didesnį fiziologinį stresą nei jo valgymas

Maisto taisyklės, įskaitant desertų taisykles, sukelia stresą mūsų kūne ir mintyse, o lėtinis stresas yra susijęs su tokiomis ligomis kaip depresija ir tokiomis ligomis kaip širdies ligos.

„Jei po vakarienės deserto valgymo metu baltos spalvos jautiesi įtemptas, priblokštas ir labiau suvaržytas, gali būti naudinga leisti sau valgyti dykumą“, – sako Caroline Thomason, RD, CDCES, šiaurės regionas. Virdžinijoje gyvenantis dietologas, padedantis moterims nustoti laikytis dietų ir įgyti pasitikėjimo maistu.

Griežtos sąlygos valgyti desertus yra netvarkingo valgymo forma, kurią sukelia rūpestis maistu, socialinė izoliacija ir padidėjęs nerimas.

„Tikrovė tokia, kad psichinis ir emocinis stresas, kuris gali kilti nevalgius deserto, iš tikrųjų gali padaryti daugiau žalos nei bet koks maistas, kurį galėtumėte valgyti“, – sako dietologė Kristi Ruth RD/RDN, CNSC, LDN. Desertų taisyklės taip pat gali atsiliepti, kai pasirenkame „sveikesnes alternatyvas“ savo mėgstamiausių patiekalų versijas (pvz., „Halo Top“ virš „Ben & Jerry“) ir valgome daug daugiau, nei rodo mūsų kūno sotumas.

„Kai kurie žmonės gali valgyti daugiau deserto alternatyvos, manydami, kad jiems tai nėra taip blogai“, – dalijasi Kolesa. „Kai kurie žmonės baigia valgyti mažai cukraus ir kalorijų turinčius ledų indus ir galiausiai suvalgo daugiau nei valgydami įprastus ledus.

Be to, Kolesa atkreipia dėmesį į tai, kad desertuose be cukraus paprastai yra cukraus alkoholių, kurie kai kuriems žmonėms gali sukelti virškinimo trakto stresą (pvz., pilvo pūtimą ir dujų susidarymą).

Reguliariai valgant desertą jie normalizuojasi ir nukeliami nuo mitybos kultūros sukurto pjedestalo

Kai apsiribojame kažkuo, pavyzdžiui, desertu, jis patenka į galios vietą, kur jis nepriklauso. Tačiau reguliarus desertų valgymas, o tai gali reikšti kasdien ar kas savaitę ir gali keistis kas mėnesį ar sezoną iki sezono, padeda juos neutralizuoti su visais kitais maisto produktais.

„Dažnai iš klientų girdžiu, kad ribojant maisto produktus jie dažniau nori būtent tų maisto produktų“, – pasakoja Thomasonas. „Suteikdami sau leidimą reguliariai valgyti desertą, jūs išbraukiate šiuos maisto produktus iš „blogųjų“ sąrašo ir normalizuojate juos kaip įprastą sveikos mitybos dalį.

Tai taip pat padeda mums pamažu pašalinti nepagrįstą kaltės jausmą ir gėdą, kuri dažnai kyla, kai turime uždraustų pyragaičių. Maistas turi būti geras, o sausainis tampa sausainiu – nieko daugiau – ir mes nesame „blogi“ jį valgydami ar „geri“ praleisti. „Suteikus sau leidimą valgyti visus maisto produktus, tai gali padėti išlaikyti maisto neutralumą ir panaikinti moralinę maisto vertę“, – priduria Kolesa.

Be to, Rūta pabrėžia, kad reguliariai valgydami desertą aplinkiniams, įskaitant vaikus, draugus ir šeimos narius, siunčiame teigiamą žinią, kad „mėgaujamės desertu. be kaltės jausmo ir rūpintis savo sveikata įmanoma“.

Desertuose paprastai yra pagrindinių maistinių medžiagų iš įvairių maisto produktų grupių

Tikėkite ar ne, bet visuose desertuose mums yra tam tikros rūšies reikalingos maistinės medžiagos (ir dažnai daugiau nei viena). Niekada nežiūriu į desertinį maistą pirmiausia per maistinių medžiagų objektyvą, bet mėgstu sugriauti klaidingą įsitikinimą, kad desertai mums nieko neduoda.

Tiesą sakant, jie dažnai yra geri trijų makroelementų, kurių mūsų kūnui ir smegenims reikia kelis kartus per dieną, kad jie veiktų ir klestėtų, šaltiniai – angliavandenių (iš pieno, vaisių ir grūdų), riebalų (iš aliejaus ir sviesto) ir kartais baltymų (iš riešutų ir pieno produktai). Jie taip pat dažnai suteikia mums būtinų vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas D ir kalcis, taip pat skaidulų ir antioksidantų (pagalvokite apie pieno produktus, juodąjį šokoladą, vaisių grūdus ir riešutus). Be to, pasak Kolesos, šokolado mėgėjams yra gerų naujienų – nauji tyrimai. rodo ryšį tarp šokolado vartojimo ir pagerėjusių depresijos simptomų.

Nuo sausainių iki pyrago – kiekviename mūsų mėgstamame deserte yra bent vienos rūšies maistinių medžiagų, o kai kurie – daug daugiau, nei tikėtasi. „Sausainių ar pyragaičių derinimas su pienu yra vienas iš būdų, kaip su maistu gauti daugiau vitamino D, baltymų ir kalcio“, – pasakoja Kolesa. „Jei netoleruojate arba alergiški pieno produktams, susmulkinti graikiniai riešutai yra lengvas priedas, ypač pyragams.

Asmeniškai vienas iš mano mėgstamiausių desertų yra vaisių pyragas, traškus arba traškus, nes jis yra šiltas, guodžiantis ir sotus, ir man primena mano mamą, kuri perdavė savo traškių obuolių receptą. Be to, maistiniu požiūriu jis suteikia energijos suteikiančių grūdų ir vaisių, taip pat sočiųjų riebalų. Žinoma, man patinka šiltas su ledais (taip pat tikri dalykai!), dar vienas geras kaulus stiprinančio kalcio ir vitamino D šaltinis.

Valgyti skanų desertą yra vienas iš būdų patirti malonumą gyvenime – maistas yra fizinis ir emocinis maistas.

Dirbant su klientais, jų santykių su maistu gydymas dažnai reiškia pirmą kartą nuo tada, kai…